Let op! Geld lenen kost geld

Een nieuwe hypotheek

Welke mogelijkheden heeft u wanneer u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten?

Wanneer u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten heeft u de keuze uit twee hypotheekvormen, de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Hieronder vind u in het kort de specifieke kenmerken van beide hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij, uitgaande van een gelijkblijvende hypotheekrente, het maandbedrag gedurende de looptijd gelijk blijft. De maandtermijn wordt annuïteit genoemd. Het maandbedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Bij aanvang betaalt u een groter deel rente en is het aflossingsgedeelte kleiner. Door de doorlopende aflossing verschuift dat en betaalt u tegen het einde van de looptijd juist meer aflossing en minder rente.Het rentedeel is fiscaal aftrekbaar waardoor in het begin de netto maandlasten lager zijn. Doordat het rentedeel steeds kleiner wordt, nemen de netto maandlasten gedurende de looptijd langzaam toe.

Kenmerken annuïteitenhypotheek

  • Bruto maandlasten blijven altijd gelijk
  • Begin looptijd: lage netto maandlasten en hoge rente (rente is fiscaal aftrekbaar)
  • Einde looptijd: hogere netto maandlasten
  • Looptijd maximaal 30 jaar

 

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarin gedurende de looptijd periodiek een vast bedrag wordt afgelost. In het geval van een looptijd van 30 jaar (360 maanden) moet per maand 1/360e deel betaald worden, plus een aflopend bedrag aan rente. Door de aflossing op de hoofdsom (het geleende bedrag) neemt de hypotheekschuld af, waardoor de lener steeds minder rente betaalt. De verschuldigde rente wordt namelijk berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom.

Kenmerken lineaire hypotheek

  • Geschikte hypotheekvorm door gewijzigde hypotheekregels in 2013
  • Gegarandeerde aflossing aan het einde van de looptijd
  • Dalende netto maandlasten
  • Snel en veilig vermogen opbouwen met de aflossingen
  • Dalende maandlasten gedurende de looptijd
  • Goed te combineren met andere hypotheekvormen

Welke hypotheek is voor u het meest geschikt?

Welke hypotheekvorm het beste bij u en uw situatie past is iets waar u wellicht zelf al een goed beeld bij hebt. Wanneer u dit wilt klankborden of gewoon graag een adviesgesprek wenst, vul dan ons aanvraagformulier in. Onze hypotheekspecialist neemt contact met u op om de mogelijkheden met u door te spreken.

Hypotheekofferte aanvragen